Presentació del projecte Els Anjubs


El 25 d’abril, a les vuit del vespre, es va presentar a la sala de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol el projecte “Els anjubs, construccions de pedra seca del paisatge agrari de secà”, a càrrec dels investigadors Eva Artal, Teresa Castelló, Joaquim Jornet, Maria Montané i Mercè Vea.

Aquest projecte d’investigació, desenvolupat pel Grup Anjubs de la Torre de l’Espanyol i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i que va rebre un ajut a projectes de l’Institut Ramon Muntaner l’any 2014, vol contribuir a conèixer millor els anjubs del terme municipal de la Torre de l’Espanyol, amb l’objectiu de posar-los en valor i ajudar a la seva preservació. Els anjubs són unes construccions de pedra seca que es construïen per abastir d’aigua els pagesos que treballaven en partides de secà allunyades dels nuclis urbans. D’aquesta manera, en èpoques com la collita de l’oliva, aquests anjubs permetien disposar d’aigua de boca als agricultors que es quedaven a aquestes partides durant uns dies, evitant així els trajectes diaris entre el poble i el camp. 

Aquesta activitat està organitzada pel Grup Anjubs de la Torre de l’Espanyol, l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner.