Joan Josep Duran, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre



El dissabte 16 de maig, a Flix, va tenir lloc la renovació de càrrecs de la Junta Directiva del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), que dirigirà l'entitat durant els propers dos anys. La nova junta estarà presidida per Joan Josep Duran i Miró. Duran, que fou conseller de cultura del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre entre els anys 2003-2011, estarà acompanyat a la vicepresidència per Helena Blanch, fins ara delegada de la secció de Joventut del CERE; Josep Francesc Moragrega Font, expresident del CERE durant els anys 2007-2009 i actual president d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre,qui exercirà de secretari; i Gerard Mercadé Pié, director de l'Arxiu Comarcal de la Riberad'Ebre, que ocuparà el càrrec de cap de publicacions.

La Junta Directiva entrant va manifestar la voluntat de continuar comptant amb el suport i col·laboració dels vocals actuals i de les seccions temàtiques existents, al mateix temps que s'aprovava la creació de la nova Secció de la Fira del Llibre, que estarà encapçalada per Albert Pujol, expresident del CERE i director de la Fira del Llibre Ebrenc.

La nova Junta Directiva també va voler expressar el seu reconeixement i agraïment a l'equip directiu sortint, concretament a Josep Antoni Collazos i Àngels Pérez; president i vicepresidenta respectivament, i també a Vicent Casadó -que deixa d'exercir les funcions de cap de publicacions- per la seva dedicació al CERE, i que conjuntament amb la resta de membres de l'entitat han vist reconegut el seu treball amb el premi Recercat que atorga l'Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura.

La nova Junta Directiva del CERE ha establert unes línies estratègiques de treball per al bienni 2015-2017, dirigides a reforçar les activitats pròpies i a donar suport a noves activitats i projectes, ja siguin de la mateixa entitat, o compartides amb altres entitats i institucions de la comarca i de les Terres de l'Ebre. Un dels objectius més ambiciosos serà el rellançament del butlletí La Sirga com a nova revista de divulgació cultural de l'entitat que complementarà l'oferta actual de revista científica, la Miscel·lània del CERE. La Sirga també tindrà l'objectiu de servir d'amplificador d'altres projectes, activitats, col·lectius o elements patrimonials destacats de la Ribera d'Ebre. L'entitat també vol aprofundir i fomentar els lligams amb les associacions i grups d'estudis locals; fomentar i potenciar l'ús de nous canals i eines –especialment la pàgina web, facebook i twitter– per tal d'afavorir la comunicació amb els seus associats i la ciutadania en general i, finalment, potenciar la Fira del Llibre Ebrenc, organitzada pel mateix CERE, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i l'Institut Ramon Muntaner.

La nova Junta Directiva del CERE estarà formada per Montse Anguera, delegada d'Història Natural; Helena Blanch, vicepresidenta i delegada de Joventut; Vicent Casadó, Teresa Castelló i Ventura Castellvell, com a vocals; Frederic Cervelló, delegat d'Arqueologia; Joan Josep Duran, president, Joan Farnós, delegat de Lingüística i Literatura; Gerard Mercadé, cap de publicacions i delegat d'Història; Antonio Montaña, vocal; Josep Francesc Moragrega, secretari; Joan Montagut, vocal; Montse Pelejà, delegada d'Art, Biel Pubill, delegat d'Etnologia;Albert Pujol, delegat de la Fira del Llibre Ebrenc; Joaquim Roset, vocal, i Paco Sanahuja, delegat d'Impuls Social.