Acte multidisciplinari per commemorar el 20è aniversari de la mort d’Artur Bladé





Els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre acolliran aquest divendres, 22 de gener, Recordem Bladé, una vetllada que forma part dels actes organitzats conjuntament des de Tarragona i les Terres de l’Ebre per commemorar el 20è aniversari de la mort de l’escriptor riberenc Artur Bladé i Desumvila (1907-1995). El seguit d’accions començaran a dos quarts de vuit del vespre d’aquest divendres amb la presentació institucional, a càrrec del director dels Serveis Territorials, Ferran Bladé, i del fill de l’insigne escriptor, Artur Bladé i Font. Seguidament, el representant de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), Gerard Mercadé, donarà a conèixer una nova edició de la beca Artur Bladé, i Mariola Castaño de la Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre, la guia de lectura Artur Bladé.

L’acte central de la vetllada serà la taula rodona Recordem Bladé, en què participaran com a ponents, el professor de la Universitat Pompeu Fabra i exdirigent d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el representant del CERE, Josep-Sebastià Cid, amb la moderació de la tècnica de l’Institut Ramon Muntaner, Pineda Vaquer. En el transcurs de l’acte, alumnes de l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre, l’IES Flix i l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova llegiran fragments de l’obra de l’homenatjat L’edat d’or, en motiu del 20è aniversari de la seva edició. L’acte finalitzarà amb la lectura dramatitzada de textos de l’escriptor de Benissanet, a càrrec del TallerTeatre. 

Els actes commemoratius del 20è aniversari de la mort d’Artur Bladé i Desumvila, que es van iniciar el passat mes de desembre i finalitzaran ben entrat aquest 2016, estan coordinats per l'Institut Ramon Muntaner, els Serveis Territorials del Departament de Cultura de les Terres de l’Ebre i de Tarragona i per Òmnium Cultural Tarragonès, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona; i compta amb la participació d’una quarantena d’entitats i institucions d’ambdós àmbits territorials, de la Diputació de Tarragona i de la Fundació Mútua Catalana. L’objectiu final de la celebració és difondre i remarcar la trajectòria personal i literària de l’escriptor riberenc amb l'objectiu de reivindicar-lo com a intel•lectual català de primer ordre.