Campus Ebrefolk 2016



Un any més el CERE col·labora amb Ebrefolk, Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord valencià.



Móra d'Ebre serà la seu d'una nova edició d'Ebrefolk, campus de música i ball populars de les Terres de l'Ebre, Matarranya i Nord Valencià, entre els dies 14 i 17 de juliol de 2016.

Aquest campus programa un seguit de tallers, conferències i activitats formatives al voltant de la música i la dansa tradicionals de les comarques ebrenques, del Matarranya i del nord del País Valencià. A banda d'això, s'organitzen activitats extraordinàries obertes al públic, com ara bureos, nits de ronda o la IV Trobada d'Enversadors, entre d'altres.

L'organització d'Ebrefolk va a càrrec d'Espai de So i del Grup Alacant, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Generalitat Valenciana, de la Diputació i de l'Ajuntament de Móra d'Ebre.

Dijous, 14 de luliol, a les 22.00, el castell de Móra d'Ebre acollirà de manera gratuïta un dels actes més emblemàtics del Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l'Ebre, Matarranya i Nord Valencià "Ebrefolk": la IV Vetlada de Versadors que en l'edició d'enguany ha volgut retre homenatge a dos glosadors retirats: Miquel Ametller i Pilar Pons, referents del cant improvisat a l'illa de Menorca.



En este singular acte, únic a Catalunya pel que fa al seu caràcter internacional i multilingüístic, participaran enguany deu versadors o poetes improvisadors acompanyats dels seus músics: Sofia Morales "Sofia de la Ribera" (Sant Jaume d'Enveja) i Josep Subirats "Joseret" (Tortosa), representant la jota tortosina, el grup "Corrandes són corrandes", les corrandes i garrotins catalans; Josemi Sánchez i Àlex Torres, la jota "parada" valenciana; Pedro Cabrera, el trovo murcià; Alexis Díaz Pimienta, "el punto" cubà; i els menorquins Pilar Pons i Toni Rotger, la glosa menorquina. La darrera part de la Vetlada consistirà en un tradicional "picadillo" en què tots els participants a l'estil de "jota tortosina", i tant en català com en castellà, s'enfrontaran entre ells per tal de demostrar el seu enginy i capacitat repentitzadora.


Hores abans, entre les 17.00 h i les 20.00 h, al Teatre "La Llanterna", el repentista cubà Alexis Díaz Pimienta, màxim representant de la poesia improvisada en el món hispanoamericà, dirigirà el taller "Nacerse improvisador" i presentarà el seu darrer llibre Método Pimienta para la enseñanza de la improvisación.

En paraules del director del Campus, l'etnògraf valencià Lluís-Xavier Flores: "reivindicar la jota versada catalana i els seus protagonistes ha d'anar lligat de manera recíproca a la difusió d'altres tradicions i figures veïnes a casa nostra com ara la dels menorquins Ametller i Pons, referents en el món de la poesia improvisada en català".

Cal destacar que, entre les novetats d'enguany, l'associació de recerca etnogràfica "Espai de So" de Tortosa –organitzadora del Campus– s'ha coordinat amb el "Grup Alacant" –entitat valenciana similar– per tal que l'Ebrefolk tingués una primera jornada al País Valencià, cosa que va ocórrer el passat diumenge 3 de juliol a Sant Mateu del Maestrat. Així mateix, enguany l'oferta del Campus arribarà als 40 cursos de formació en música, ball i cant tradicionals i comptarà amb la presència de 28 professors i la participació tots els dies a partir de les 22.00 hores de diferents grups de música folk i tradicional com ara els valencians "So d'Alacant" i "Rondalla del Raval" i els catalans "Rondalla dels Ports", Bruel, Capcadira, Guida Pallarés i Joseret i la seua rondalla. Podeu trobar més informació en la pàgina www.ebrefolk.cat