Presenten a Móra d'Ebre l'obra guanyadora del darrer Premi Artur Bladé Desumvila d'assaig: 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre'.


La Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre va acollir el dia 13 d'octubre de 2016 la presentació del llibre 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre', obra guanyadora de la darrera edició del Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). L'acte va comptar amb l'assistència d'una vuitantena de persones, encapçalades pels autors del treball, els morencs Joan Pujol i Ivan Salvadó.


La presentació del llibre va anar a càrrec del president de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona, Vicente García Sánchez-Delgado, professor i investigador sobre embarcacions fluvials. Vicente Garcia va felicitar-se per la publicació d'una obra d'aquestes característiques, que posa en valor l'activitat nàutica al riu Ebre i que contribueix a conservar un vocabulari i una manera de ser que conformen "un patrimoni immaterial que hagués desaparegut sense el manteniment d'aquestes embarcacions".

Per la seua banda, Joan Pujol va posar de manifest els dos anys d'investigacions que, juntament amb Ivan Salvadó, va esmerçar en la preparació i la redacció d'aquesta obra. El coautor va indicar que, per raons d'espai, una part important del material recollit durant la investigació roman sense publicar, entre el qual el que fa referència a la història de la Festa del Riu i del Club Nàutic de Móra d'Ebre. Pujol va assegurar que Móra d'Ebre és actualment la població que compta amb més muletes de tot l'Ebre català i que avui en dia hi ha més embarcacions d'aquest tipus a la població que a la darreria dels anys seixanta del segle passat.

L'altre coautor de l'assaig, Ivan Salvadó, va destacar les aportacions inèdites que presenta aquesta obra, entre les quals l'inventari de muletes i llaguts que han existit o existeixen a la població. Salvadó també va posar en valor el fet que 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre' contribueix "a donar forma als coneixements que tenim del riu la gent de Móra d'Ebre".

L'acte, presentat per Joan Launes, president de l'associació cultural local La Riuada, va comptar també amb la intervenció del president del CERE, Joan Josep Duran, qui va avançar que el ritme de vendes de l'obra guanyadora del darrer Premi Artur Bladé i Desumvila és òptim, fins al punt que els 600 exemplars de la primera edició estaran exhaurits abans d'acabar l'any.

L'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, va cloure l'acte amb paraules d'agraïment als autors per haver escrit una obra que contrubueix "a fer surar la història de Móra d'Ebre".

'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre' és "una aproximació a les embarcacions tradicionals de Móra d'Ebre", un estudi que "contribueix a la preservació i posada en valor d'un patrimoni col·lectiu que ha configurat la societat del territori". Es tracta d'un volum de 140 pàgines, amb abundant material fotogràfic, que constitueix el número 13 de la col·lecció d'estudis comarcals El Daliner, editada del CERE.