Presentació del llibre "Terres de l'Ebre, frontera, frontissa"




Imatge de la presentació

Imatge de la presentació


Terres de l'Ebre, frontera, frontissa és el primer assaig d'aquestes característiques que es publica arreu del territori català i inclou apunts geogràfics, culturals, històrics, musicals i literaris.

Segons Carme Vidal, directora de la col·lecció Argent Viu, que acull aquest títol, "Es un llibre que agradarà tant a experts en el tema com a persones que no en sàpiguen res

Sobre el llibre

Les terres de l'Ebre constitueixen un territori marcat pel riu que les travessa i pels tòpics que les envolten. Aquest llibre intenta esvair-los i explicar la doble condició de frontera i de frontissa físiques i mentals d'un sud que només és un centre malinterpretat, el dels Països Catalans. Un recorregut pel fascinant medi natural i per la història ebrenca, plena d'insurgència i de conflicte, el darrer dels quals, la lluita contra el transvasament previst en el Plan Hidrológico Nacional, ha servit per cohesionar el territori i incorporar-lo definitivament a l'imaginari nacional, amb una nova catalanitat desacomplexada i vigorosa i amb l'aportació del seu ric univers simbòlic: la jota, les bandes de música, els bous o Sant Antoni, a més d'una literatura amb Despuig i Vicenç Garcia, a banda de la modernitat d'Arbó, Bladé, Moncada i Vergés.

Sobre l'autor

Xavier Vega Castellví (Flix, Ribera d’Ebre, 1955), ha exercit de professor de filosofia a l’Institut de Flix, d’on va ser director entre 1996 i 2003. Des de ben jove, s’ha dedicat a la política i a l’activisme cultural. En el terreny polític, ha estat regidor de cultura a l’ajuntament del seu poble (1983-1991) i va ser Delegat Territorial a les Terres de l’Ebre. En el terreny cultural, és membre fundador del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i un dels impulsors del premi d’assaig Artur Bladé i Desumvila (1983), i ha estat editor de la revista Fòrum (1991-1993). Ha col·laborat en diverses publicacions regionals i nacionals, com la Miscel·lània del CERE, La Veu de l’Ebre, Diari de Tarragona, Segre, El Món, Avui, El Punt, Ateneu, Revista de Catalunya o Núvol.