Comença la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum a Móra d'Ebre


“La literatura que es veu” puja a escena a partir de demà i fins diumenge a Móra d’Ebre amb un Litterarum de rècord

Aquest dijous comença Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris de Móra d’Ebre, i fins diumenge 28 de maig la capital de la Ribera d’Ebre serà l’escenari que permetrà veure més d’una trentena d’espectacles inspirats en escriptors de la literatura d’arreu dels Països Catalans.

Poder conviure durant quatre dies amb espectacles de música i de teatre de Pere Quart, Carme Riera, Feliu Formosa, Prudenci Bertrana, Vicent A. Estellés, Maria Cabrera o Marta Pessarodona, sense oblidar escriptors ebrencs com Artur Bladé, Zoraida Burgos o Francesca Aliern és quelcom que fa únic Litterarum Móra d’Ebre. Dades de rècord que posen les arts escèniques al servei de les lletres i les lletres al servei de les arts escèniques per fer pujar un any més la literatura a escena i apropar-la així a nous públics i a públics convençuts que la literatura és un element vital.

I ja en fem 10 edicions! #joenfaig10

El tret de sortida d’aquesta desena edició serà la representació de La casa de la memòria, del director ebrenc Valer Gisbert, inspirat en textos d’Artur Bladé, dijous 25 a les 19 hores a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, que conserva el llegat documental d’aquest escriptor. El mateix dijous, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, inaugurarà l’exposició a partir de postals de la ILC “Arbres literaris”, que restarà fixa a la plaça de Baix de Móra d’Ebre, davant de l’ajuntament. En el sopar de celebració dels 10 anys a La Llanterna Teatre, Màrius Serra i Daniel Alegret presentaran el resultat de la Residència Creativa Els Plaers, de Dos en Dos 2017, durant la qual han viscut i treballat plegats a Móra d’Ebre, i tancarà l’acte especial d’aniversari l’actuació musical d’Odile Arqué i Eduard Iniesta Una paraula grega, amb textos de Jaume Vidal Alcover.

El conseller de Cultura inaugurarà amb novetats de futur

La inauguració oficial, tant de Litterarum com de la Fira del Llibre Ebrenc 2017, serà divendres 26, a les 19.30 hores, a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, que presidirà l’acte per remarcar el paper que la Conselleria vol donar a Litterarum en l’àmbit nacional. Durant els quatre dies de Litterarum podrem gaudir de tot tipus d’espectacles que miren la literatura des de llocs ben diversos, com la veu inconfusible de la cantant algueresa Franca Masu, que ens presentarà l’espectacle Cor de mar, inspirat en poetes algueresos. Vinguts de les Illes Balears podrem sentir Les darreres paraules de l’escriptora Carme Riera recitades i cantades per Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols. I els veïns valencians, com els músics Verdcel o Andreu Valor, acompanyat aquest darrer per Moisés Olcina, ens faran reviure els versos clarividents de Vicent Andrés Estellés, entre altres.

En clau ebrenca, Valer Gisbert teatralitza la novel·la Les passions de la Menestrala, de l’escriptora Francesca Aliern, així com podrem endinsar-nos dins la poesia catàrtica de l’Enric Casasses a través de Sense pistola creat pels ebrencs Arturo Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer.

La Fira del Llibre Ebrenc amb dades i sensacions de rècord

Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc, hi haurà la carpa de més de 500 metres quadrats, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner, les llibreries Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta, amb més de 2.500 títols, i s’hi presentaran durant els tres dies de Fira els llibres d’una trentena d’autors amb les seues novetats del darrer any. La Jornada del Llibre Ebrenc tindrà dues sessions, una divendres, amb la presència de Roser Capdevila, creadora de Les tres bessones, que farà parella de debat amb l’ebrenca Núria Ibánez. I el segon dia de debat serà dissabte, amb una taula amb experts, llibreters i bibliotecaris que debatran sobre els llibres ebrencs imprescindibles per a tot lector de les Terres de l’Ebre i què fer per trobar-los a totes en llibreries i biblioteques del territori.

A més, s’hi podrà adquirir la samarreta del mot ebrenc –a, que ja ha estat inclòs al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Una samarreta solidària impresa per l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre, que per 8 € la vendrà els dies de la fira en un estand especial. Després es podrà adquirir a les llibreries de Móra d’Ebre, Tortosa i Amposta.

El premi de relats curts per a jóvens Llibresebrencs.org compta amb 50 participants i com a novetat es poden votar els relats a través de la xarxa social Wattpad per al nou premi del públic, a més dels premis per categories del jurat, i el dia de l’entrega de premis els participants tindran una sorpresa i podran acabar un relat de nova creació amb un dels escriptors ebrencs més destacats.