Conferència sobre les tres esglésies de Ginestar


El proper dissabte 10 de juny, a les 19.30h, a l’Església Vella de Ginestar tindrà lloc la conferència del professor Joan Fuguet “Les esglésies del Ginestar templer i hospitaler. 

Aquesta conferència, organitzada pel Centre d’estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i l’Ajuntament de Ginestar, ens aproparà al coneixement de l’època històrica en la que foren construïdes i als seus estils arquitectònics. 

Joan Fuguet Sans és llicenciat en belles arts i en història de l’art i doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Exercí la docència a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (1965-1982), en instituts de batxillerat de Barcelona (1968-1992) i, fins que es jubilà, a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.  

L’any 1989 presentà una tesi doctoral sobre l’arquitectura de l’Orde del Temple a Catalunya, que el mateix any rebria el Premi Ciutat de Barcelona, i sis anys després seria publicada: Arquitectura dels templers a Catalunya (Barcelona, Rafael Dalmau, 1995). 

Sant Vicent, primera església de Ginestar

L’església de Sant Vicent, construïda vers el primer quart del segle XIII, fou el primer temple parroquial de Ginestar (i de Rasquera), encara que figurés com a parròquia de Miravet, car el territori on s’aixecà era terme del castell de Miravet. La parròquia de Sant Vicent, com altres de la zona, fou des de la seva fundació patronatge de l’Orde del Temple i, en ésser suprimit aquest, passà a ser-ho de l’Orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

L’“església vella” de Sant Martí 

A Ginestar recentment ha estat restaurada l’”església vella”, com l’anomenen al poble en relació a l’església nova bastida el segle XVIII.

L’església vella és un edifici que presenta tres etapes constructives cronològicament marcades per estructures clarament diferenciades: en primer lloc, una nau d’aparença tardoromànica, que a continuació fou interrompuda i allargada per dos trams de creueria gòtica, bastant més alts, que tanquen la nau formant capçalera plana; i finalment, s’afegí un eixamplament renaixentista al costat sud dels trams gòtics.

El temple nou de Sant Martí

En el segle XVIII, l’Orde de l’Hospital va fer construir l’actual temple nou de Ginestar. El temple és un edifici de planta basilical de tres naus i creuer, amb absis a la nau central i sagristies a les laterals. L’alçat està constituït per un sistema de pilars i arcs dissenyats segons un ordre clàssic i obrats de maó i maçoneria que aguanten voltes de canó amb llunetes construïdes amb rajola de pla “a la catalana”. La nau central i el creuer són més alts que les naus laterals, la qual cosa permet obrir finestrals als costats que il·luminen la nau central. Els quatre pilars del creuer, mitjançant petxines, aguanten un cimbori octogonal molt alt amb finestres i cobert per una cúpula coronada per una llanterna.


Església Vella de Ginestar